Skydda dig mot bedrägerier

Dessvärre är bedrägerier ett återkommande ämne när det gäller ekonomi. Därför har Polisen och Finansinspektionen tagit fram ett utbildningsmaterial som ska hjälpa dig som kund att stå emot bedrägeriförsök och minska känslan av skam för dig som drabbas. 

 

Polisen har i samarbete med Utbildningsradion UR spelat in en serie samtal baserade på utbildningen ”Försök inte lura mig”. Brottsoffer delar med sig av sina erfarenheter av romans- och investeringsbedrägerier, bedrägerier i hemmet och telefonbedrägerier.

 

De tre programmen finns tillgängliga på UR Play. De kommer också att visas på Kunskapskanalen måndagen den 26 oktober med start klockan 14.00 samt söndagen den 1 november med start cirka 14.30.
 

Utbildningsmaterialet ”Försök inte lura mig” är ett brottsförebyggande material som är framtaget av Polisen i samverkan med Brottofferjouren, PRO, SPF Seniorerna samt SKPF Pensionärerna. Det finns tillgängligt på Polisens webbplats. Där går också att ta del av handfasta tips hur äldre och funktionsnedsatta kan skydda sig mot brott i olika miljöer. Tipsen fungerar naturligtvis lika bra för alla, oavsett ålder.

 

Finansinspektionens hemsida går det att läsa mer om investeringsbedrägerier, hur man skyddar sig mot dem och vad man kan göra om man ändå har drabbats.

 

Finansinspektionen har också tagit fram en kort informationsfilm om bedrägerier.

 

I Swedbanks podd ”Låt oss prata”  (från 2019-11-15) berättar Therese Öster från Säkerhet mer om olika typer av bedrägerier.