Pengalabbet är ett webbspel från Finansinspektionen och ekonomiska museet som går ut på att hantera och ta ansvar över en månadslön. Spelet är gratis, fritt från reklam och kan användas av dig som förälder tillsammans med ditt barn.

Pengalabbet är anpassat till undervisningen i hem- och konsumentkunskap på mellanstadiet men passar också i samhällskunskapen.

Spelet går ut på att ställas inför olika val och situationer som uppstår i vardagen och barnen får chans att reflektera över vad som kostar och hur mycket. Den som spelar får också en ökad förståelse för att olika inkomst ger olika ekonomiska förutsättningar.

Pengalabbet innehåller också en del om sparande och spelaren får ta ställning till olika möjligheter att spara och får bekanta sig med några ekonomiska begrepp som ”avkastning” och ”ränta-på-ränta”.

Genom att lära sig grunderna inom sparande får ungdomar en förståelse för att ett sparande både ger en tryggare vardagsekonomi och också möjlighet att göra något extra roligt i framtiden.

www.pengalabbet.se (extern sida)