Meny
kyrka i höstmiljö

Historia

Bjursås Sparbanks historia

År 2010 firade Bjursås Sparbank 100 år.

Så lång tid har gått sedan bryggeriägaren Olars Jan Jansson i Baggarvet, föreslog att en sparbank skulle bildas. Ett temporärt bankkontor inrättades i Kronolänsman Martin Olssons kontor på Länsmansgården. Ett praktiskt beslut eftersom Martin Olsson valdes till bankens förste kassör och fick ta emot den första insättningen den 13 februari 1910.

Bankens långa tradition i bygden är både en styrka och en tillgång. Vårt långsiktiga och målmedvetna arbete, där strategin är och har varit att ge kunderna en bra service lokalt, har gjort Bjursås Sparbank till en av Sveriges mest uppskattade banker bland både företag och privatkunder. Något som vi självklart är mycket stolta över och som sporrar oss att bli ännu bättre. Våra kunder blir fler och fler och många utanför Bjursås socken har upptäckt den lokala bankens alla fördelar och styrkor. För oss är det väldigt roligt att vårt marknadsområde idag täcker in hela Falu Kommun.

Bankens expansion kombinerad med god lönsamhet, möjliggör att vi kan fortsätta att låna ut kapital till investeringar i vår bygd och därmed bidra till den lokala tillväxten.

Sparbankens historia

Sparbankerna är Sveriges äldsta kreditinstitut, de flesta startade i mitten av 1800-talet. Syftet med bildande av sparbanker var att bekämpa dåtidens fattigdom och sociala misär genom att förvalta de fattigas pengar och uppmuntra till sparande. Denna tanke var inte helt ny, utan hade tidigare funnits i de sparkassor som startades för arbetarna vid större bruk och fabriker i Tyskland och Storbritannien i slutet av 1700-talet. Grundidén för den svenska sparbanksrörelsen finns i Ruthwell i södra Skottland, där initiativtagaren kyrkoherde Henry Duncan gick ett steg längre och formulerade det som att ”vem som helst skulle få sätta in hur små belopp som helst och behålla äganderätten till och den fria dispositionsrätten över insatta medel”.

Redan från starten av den första sparbanken i Göteborg 1820 var det dock två avgörande skillnader jämfört med sparbanker i andra länder som avgjorde att det blev en sådan succé i Sverige. För det första var det stiftarna själva (som senare blev huvudmän) som utsåg samtliga styrelseledamöter, utan inblandning av staten eller någon myndighet. För det andra så började man omedelbart med att låna ut pengar ”mot bästa säkerhet och till högsta lagliga ränta”.
De svenska sparbankerna fick därför redan från början en stark lokal förankring och ett starkt lokalt styre. Denna självständighet hade sedan genom den lokala kapitalbindningen och den lokala kreditgivningen mycket stor positiv påverkan på den lokala utvecklingen.

Sparbankernas Riksförbund (sparbankerna.se)